27 Ekim 2007 Cumartesi

ÖZ ELEŞTİRİ 6. SINIF


en çok kendimizden yanayızdır.
bu da, aynayı yönlendirmemize neden olur.
çok yaşadık, biliyoruz...

gerçekle yüzleşmek gerek. peki, nasıl?
görselleri inceleyelim. birinde bir sorun var. bulalım. bunun hakkında biraz sohbet edelim.

görseldeki sorunlu durumu, alt taraftaki başlıklardan uygun olanıyla eşleştirelim ve bu eşleştirmeyi bir kenara koyalım, dursun. şimdi kendimize biraz rüşvet vereceğiz. acaba olumlu özelliklerimiz neler? listemizi yapalım. peki, olumsuzlar?

uygulama notları: olumsuz özelliklerin belirlenmesiyle öz eleştiriye girdik. bu arada bu uygulamaları, sen de kendi kağıdın üstünde öğrencilerle eşzamanlı yap. hatta herkesten önce olumlu ve olumsuz özelliklerini sen oku. böylece yeni kriterler de sunmuş olacaksın.

"insan hâli" metni, büyük olasılıkla montaigne'yle tanışacakları metin. metne geçmeden önce, onun hakkında güzel şeyler söylersen(komik bir adam, çok akıllı vb. :P) faydalı bir iş yapmış olacaksın.(e, yalan da değil.) insanla ilgili felsefe yapanlar arasında daha iyisi olmadığına göre, yıllar içinde kendilerini keşfetmede montaigne'in rolü çok büyük olacak; onu sevmeliler ve okumak istemeliler.

okuma yöntemi sana kalmış. önce not alarak yapılacak bir sessiz okumayı öneririm. sonra da sesli ve aldığımız notlarla ilgili sohbet ederek cümle cümle okumayı. okunan cümleyle ilgili konuşmak isteyenler, her cümleden sonraki iki saniyelik susma sırasında parmak şıklatabilirler. bu da eğlencesi olsun...

word dosyası


Hiç yorum yok: