18 Eylül 2007 Salı

KİŞİSEL GELİŞİM TEMASI 6. SINIF


okulda, disiplinler arası bir yaklaşımla MYP uyguluyoruz. temalar/üniteler çerçevesinde, tüm branşların ortaklaştığı alt konular var. 6. sınıflarda türkçe dersinde işlemek üzere seçtiğimiz ilk tema, "kişisel gelişim". sosyal bilgiler'le fen ve teknoloji de kimlik, ergenlik gibi konularla temaya destek verecek. ingilizceyle ve tüm uygulamalı derslerle alanlar arası çalışmak zaten oldukça kolay.

"kişisel gelişim" temasında, öncelikli sorumuz "ben kimim?".
"ben" kavramı, "diğerleri de var."ın fark edilmesini sağlıyor. özne yüklem uyumuyla ilgili anlatım bozukluğu konusunda çocuklara oluşturttuğum "ben+onlar=biz" formülü, burada daha sosyal bir amaçla yine devrede...

bütün tekil kişiler biricik. hepsi ayrı ayrı. o zaman önce bunu fark edelim. farklılığı kutlayalım.
uygulama: görselden, çocukların kendilerini anlattıkları kurgu metinler okunur. herbirinin adları ve metinleri farklı fontlarla yazılmıştır. "niye?" diye sorgulanır. bu sırada rock ve pop felesefelerinden bile söz edilebilir. çalışma kağıdı, sözü edilen türde şarkılarla desteklenebilir. sağ alttaki iki ergen çocuğun kendilerini anlatmama gerekçelerinden söz edilir.
öğrenci, okla gösterilen boşluğa istediği bir fotoğrafını yapıştırır. çevresini, kendisiyle ilgili bilgiler vererek doldurur.

ppt dosyası

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Sen bir harikasın Murad...Her zaman yanındayım. :)
Fatma AKGÜL