23 Eylül 2007 Pazar

MUTLULUĞUN SIRRI 7.SINIF


zihni kurcalayan bir kullanmalık metinle karşı karşıyayız.

kendisi, bir köşe yazısı. içinde bir oraya bir buraya, zıplayarak dolaşan akıllı bir sincap cirit atıyor. ("bilinç akışı"ndan söz etmen için fırsat. yakaladın. bence kaçırma.) metinlerin "iyi" sayılmasındaki kriterlerden uzun-kısa cümleler dengesi başarıyla kurulmuş.

görseldeki pazarlamacı mantığa dikkat et. alttaki metne ilişkin ön güdülenmeyi sağlama amacıyla tasarlandı. avrupa yakası'ndan bildikleri gülse birsel, alıştıkları üzere yine tv içinde; konuşma balonu içine yerleştirilmiş başlık ise, gülse birsel'in sözcesi olarak gösteriliyor.
gülse birsel'i seviyorlar. Bence, bu sevgiyi emellerimize alet edebiliriz. ;)

uygulama notları: metnin tavrını/ruhunu/duygusunu/ses yüksekliğini/hızını ("mod" bu) yakalamak için ön okuma yap. çünkü örnek okuma yapacaksın. tiyatral seslerin, metin içinde kullanılmak üzere yanında beklesin. çalışma kağıdını dağıttıktan sonra incelemeleri için öğrencilere zaman tanı. görselle ilgili kısaca söyleşin. sessiz okuma yapmalarını; ancak bu sırada cümlelerin gerektirdiği mimik ve jestleri sergilemelerini iste.

metni bölüştürerek okutmak, doğru bir yöntem mi; bundan emin değilim. çok uzun metinlerde, yorgunluğun önüne geçmek amacıyla yapılabilir düşüncesindeyim. ama kısa metinlerde, bence bırak, başlayan bitirsin.

paragraflarla ilgili düşüne durakları belirlemeni; her bir paragraftaki iletiye ulaşmak için, tahtada, ilişkiler kurarak çözümleme yapmanı öneririm. kimin ne yorumda bulunduğunu tahtada adıyla birlikte göster. (yıl içinde, tahtadaki görevini öğrencilere devret.)

"niye böyle demiş? buradaki amacı ne? senin bu konudaki düşüncen ne?" soruları, olmazsa olmazın.

iletiyi şak diye buldurmayı sağlayacak "amaçlı yönlendirmelere" başka çaren kalmamışsa başvur. sen, cümleler arasında ilişki kurmalarını kolaylaştıracak ufak ipuçları vermeye ve metinle hemhâl olmalarını sağlamaya odaklanırsan, balık tutmayı öğretmiş olursun. (klişe; ama güzel, n'apalım!)

2 yorum:

BeRiL dedi ki...

Çok güzel bir blog yapmışsın. Görsellikte de çok iyisin.Ellerine sağlık...

Murad Güner dedi ki...

teşekkür ederim :)